Strukturirano obvladovanje okvar ali odpovedi  z orodjem ACF  - Analysis of Causes for Failure

Dejstvo je, da za obvladovanje odpovedi obstajajo različne prakse. Za »popoln« sistem je značilno, da ima poleg primernega orodja tudi usposobljene in motivirane zaposlene, dobro določeno organizacijo ter standardiziran proces, ki zagotavlja sistematično in robustno obravnavanje »težjih« zaustavitev v proizvodnji.

Analiza glavnega ali tudi osnovnega vzroka je skupni izraz, ki opisuje širok spekter pristopov, orodij in tehnik, ki se uporabljajo za odkrivanje vzrokov težav. Predvsem, ker ne želimo posledic le odpravljati, temveč jih želimo tudi trajno eliminirati.

Med najbolj razširjenimi analizami je zagotovo vzročno posledični diagram, ki ga poimenujemo tudi ribja kost ali ISHIKAWA. Prednost tovrstnega reševanja je, da je analiza relativno enostavna, saj razdelamo različne vzroke, toda pogosto žal ne rešimo vira problema – glavnega vzroka.

V tem primeru je bolje uporabiti analizo 5 X ZAKAJ, ki nas lako vodi do vira problema, ampak le v primeru, da je analiza tudi robustna. Univerzalno orodje, ki ga običajno uporabljamo pri reševanju problemov, zmanjševanju izgub ali potrat, odpravljanju napak ali nezgod, je nepogrešljivo tudi pri analiziranju okvar.

Navkljub vsesplošnemu razvoju in modernim tehnikam vzdrževanja še vedno radi prisegamo na korektivne ukrepe, redkeje pa se posvečamo virom zaradi katerih je odpoved ali okvara nastala.

Raje naredimo »vse kar se mora«, kot nekaj, kar zahteva malo drugačno postopanje, ki nam dolgoročno prinese bolj učinkovito delo in manj zastojev v proizvodnji. Govorimo o analitičnem obravnavanju odpovedi med katere spada tudi analiza vzrokov za odpoved; "ACF  - »Analysis of Causes for Failure".

Orodje ACF je nepogrešljiv del vseh sodobnih proizvodnih organizacij, ki se želijo zoperstaviti odpovedim stroja, na strukturiran in učinkovit način.

Delavnica bo 7. junij 2019, v poslovnih prostorih podjetja DEMETRA Lean Way d.o.o.


Spodaj vnesite vaše kontaktne podatke in izberite strokovno delavnico.TPM akademijaTPM enodnevna delavnicaTPM dvodnevna delavnicaReševanje problemovMetoda 5S, nov pristopNOVO! Učenje metode 5s z igroObvladovanje okvarVizualna tovarna5 X ZAKAJQC story in QRQCMetoda FMEADAM – digitalno izvajanje auditovVitka proizvodnjaGemba Walk