ANDON

Zadnje čase se vse pogosteje uporablja términ ANDON. Andon je sistem za pomoč pri pretoku informacij glede statusa na delovnem mestu. Izraz, tako kot mnogo ostalih pojmov stalnega napredka, izhaja iz Japonske (Toyota Production System) in pomeni »luč ali svetilka«.  Gre za sistem obveščanja (vzdrževalcev, posluževalcev z materialom, vodij …), kjer operater, s prižigom luči določene barve, obvesti pristojno službo, da potrebuje asistenco. Podobno, kot je to pri spremljanju strojev ali procesov, ko se avtomatično sproži signal, če je kaj narobe.

Sistem lahko vključuje zvočne signale, tekstovne (pošiljanje elektronske pošte, SMS-ov) ali druge oblike vidnega prikazovanja (namesto luči), z namenom, da se odgovorne opozori na težave. Orodje ANDON je del LEAN pristopa, ker omogoča hitro obveščanje pristojnih in s tem manjšo izgubo časa. Organizacijsko strukturo običajno sestavljajo majhne ekipe, na primer od pet do dvajset operaterjev, ki imajo enega vodjo. In kar je pri ANDONU najpomembnejše, je vodja ekipe prvi, ki operaterju pomaga v težavah.

Opazili smo, da v večini podjetij sistema še vedno ne uporabljajo pravilno, oz. ne vedo zakaj točno bi ga lahko uporabili. Kljub precejšnemu finančnemu vložku so v večini primerov oz. podjetjih, ki poslujejo v skladu z LEAN načeli, luči predstavljene, kot eden od indikatorjev spremljanja proizvodnje.

Vendar POZOR!

Pogosto se dogaja, da so luči prižgane in kljub težavam, ki se pojavijo; nihče ne reagira!
Neredko pregorijo žarnice, zaradi česar je sistem neuporaben.

V čem je težava? Morda bi morali biti bolj striktni v GEMBA obhodih ali v izvajanju TPM. Tudi razumevanje namembnosti orodja ANDON je ključno.

ANDON je sicer preprost sistem vizualne signalizacije, ki izboljša zavedanje in odzivnost na proizvodnih tleh, vendar navkljub temu si moramo vzeti dovolj časa za trening zaposlenih in jih seznaniti z uporabo, skupaj s spodbujanjem bistvenega cilja - hitrega odziva.

Skrivnost uporabnosti sistema ANDON, tako kot za večino LEAN metod, ni v uporabi teh nekaj luči, vendar zahteva spremembo organizacije in načina dela. Ni odvisno od tehnike, temveč od vas, kako boste uporabili pomembne informacije in ukrepali. Neizkoriščena informacija ne bo izboljšala vašega sistema - ne glede na to, kako ga poimenujete.

SESA SYSTEMS tak sistem poimenuje LEANANDON in je v katalogu LEAN Enterprise 2018 predstavljen na strani 57 in 58.

KAKO SISTEM DELUJE?

Za namestitev na delovno postajo potrebujete: nosilec (vtičnico) za lučke, bazo, ki hkrati skrbi tudi za komunikacijo s strežnikom, luči ustreznih barv (na voljo so modra, rumena, rdeča in zelena) in daljinec (stikalo) za vklop in izklop luči.

Andon sistem za pomoč pri pretoku informacij

V primeru, da želite povezati delovanje luči z računalniškim nadzorom (v pisarni, skladišču, vzdrževanju …) potrebujete še oddajnik s priloženim programom. Z enim programom je možno upravljati z maksimalno 50 postajami ANDON.

Pri nameščanju programa najprej izberete strežniško nameščanje, na ostale računalnike pa namestite odjemalce, ki se povežejo s strežnikom. Vsako bazo z USB priključkom povežete z računalnikom, na katerem imate nameščen program in naredite povezavo s strežnikom. Baze samodejno poiščejo najboljši signal (neposredno na oddajnik ali preko druge baze, ki je bližje oddajniku).

Vsaki bazi določite ime (npr. ime stroja) in pomen barve luči (rdeča – zastoj, rumena – material …).

Operater lahko vklopi več luči hkrati (rumeno – menjava orodja in modro - material).

Prikaz na ekranu je možen na več načinov:

  • Tloris obrata
Andon prikaz na ekranu
  • V sistem lahko vnesete tudi razlog zastoja, ki vam kasneje pomaga pri statistiki:

Iz pritisnjenih gumbov in vnesenih razlogov se lahko naredi tudi statistika in analitika.

Če vnesete čas cikla, izračuna tudi načrtovano število kosov in narejeno število kosov.

Obstaja tudi možnost pogojevanja (če gori luč na stroju 1 in / ali stroju 2, se bo prižgala tudi na ekranu) …

Na voljo smo vam za več informacij ali pripravo ponudbe.