KAJ JE ESD IN ZAKAJ BI SE MU MORALI IZOGIBATI?

Kaj je ESD in zakaj bi se mu morali izogibati?

KAJ JE ESD IN ZAKAJ BI SE MU MORALI IZOGIBATI?

 

Elektrostatična razelektritev (ali ESD) je sproščanje statičnega električnega toka, ki se pojavi, ko se srečata dva predmeta z različnimi električnimi potenciali. Za ESD je najprej potreben elektrostatični naboj. Ta se ustvari, ko dva predmeta drgnemo drug ob drugega. Pri tem en predmet dobi pozitivni naboj, drugi pa negativni naboj. Eden od obeh predmetov se  torej sprosti na drugega.

 

Material s pozitivnim nabojem ima zdaj elektrostatični naboj. Ko ta naboj pride v stik s primernim materialom, se prenese in ustvari elektrostatično razelektritev ali ESD.

 

Primer elektrostatičnega udara smo že vsi kdaj občutil, npr.  ob odpiranju vrat avtomobila. Pojav statične elektrike srečamo tudi pri odstranjevanju plastične folij, ko si sušimo lase ali si balon podrgnemo po glavi.

 

Čeprav je ta občutek sproščene napetosti za ljudi sicer neprijeten je za človeka neškodljiv (90% elektrostatičnih razelektritev je pod 3000 V).

 

Po drugi strani pa je to v elektroniki resna težava. Več kot 60% komponentnih in perifernih napak je posledica nenadzorovanih elektrostatičnih razelektritev. Komponente so vedno manjše, elektrostatična razelektritev pa lahko resno poškoduje ali celo uniči komponento. Med pojavom ESD se namreč sprosti izjemno visoka temperatura, čeprav tega pri stiku ne čutimo. Ko se le ta sprosti v električno napravo, lahko okvari drobne komponente. Poškodbe so odvisne od vrste oz. občutljivosti naprav, težko jih je odkriti in močno zmanjšajo življenjsko dobo naprave.

 

To vodi do stroškov nekakovosti, kot so izpolnjevanje zahtevkov za reklamacijo, diagnostika, stroški popravil, izguba celostne podobe …

 

 1. Komponenta je uničena in ne izpolnjuje več svojih funkcij,
 2. Komponenta ima skrite napake (je oslabljena, njeno delovanje je nestabilno in lahko privede do okvar v bolj ali manj dolgoročnem obdobju).

 

Ker je ta pojav neviden in ga je zato zelo težko zaznati, je najboljša rešitev še vedno, da se pred njo zaščitimo.

 

Kako se zaščititi?

 

Ko so tveganja ugotovljena, je pomembno izvesti preventivne ukrepe. Mednarodna standarda EN 61340 del 5-1 in EN 61340 del 5-2 predstavljata splošne zahteve in navodila za zaščito elektronskih naprav pred elektrostatičnimi procesi.

 

S SESA SYSTEMS - LEAN ENTERPRISE - ESD opremo zaščitimo občutljive komponente in se izognemo stroškom zaradi napak v kakovosti.

 

Zagotovimo EPA (Electrostatic Protected Area) delovno območje, ki je zaščiteno pred elektrostatičnimi razelektritvami. To območje je lahko delovna površina, soba ali celo zgradba. Na tem območju je dovoljeno delo samo pooblaščenim osebam, ki morajo biti opremljene z ozemljitvenimi napravami (zapestnice, čevlji, ustrezna delovna oblačila).

 

EPA je seveda združljiv tudi z ergonomijo na delovnem mestu, kjer je potrebno upoštevati vsa priporočila, da zagotovimo varno in udobno delo.

 

Idealna rešitev za delovno mesto operaterja:

  • Na tleh ESD prevleka ali preproga
  • Delovna postaja je opremljena z enim ali več ESD premazi
  • Operaterji nosijo ESD zapestnice
  • Ozemljitev
  • EPA oznake, ki jasno določajo njegovo območje in meje.

 

Za razmejitev in prepoznavanje tega območja imamo v svoji ponudbi poseben trak za označevanje ESD in različne lepilne piktograme SESA SYSTEMS.

 

 1. ESD talne preproge
 2. Delovna postaja z ESD prevleko
 3. Električna delovna postaja z ESD prevleko
 4. ESD trak za označevanje
 5. ESD piktogrami
 6. ESD zapestnica
 7. Ozemljitev
 8. Stoli ESD
 9. ESD plastični zabojniki

 

Ne oklevajte in raziščite našo novo paleto ESD / INOX produktov, za opremljanje vašega podjetja in zaščito pred tveganji zaradi ESD.