SESA SYSTEMS MAINTPOST

KDAJ STE NAZADNJE IZGUBLJALI ČAS Z ISKANJEM STVARI ALI ORODJA?

KDAJ STE NAZADNJE IZGUBLJALI ČAS Z ISKANJEM STVARI ALI ORODJA?

Ali ste vedeli, da v povprečju ljudje porabimo 20% časa na dan za iskanje informacij, materialov, orodja in ostalih stvari?

Torej, kdaj ste nazadnje iskali kakšno stvar, orodje, ker niste natančno vedeli, kje ga najti?

 

Za mnoge vzdrževalce in tudi proizvodne delavce, ki potrebujejo orodja, urejanje ni preprosto. Vsaj večini se zdi, da je organiziranje opreme in orodja zahtevno in časovno zamudno, vendar, ko boste prebrali ta prispevek, boste ugotovili, da to ni tako težko.

 

KAKO SE LOTITI DELA?

  1. Najprej odstranite vse neuporabno, iztrošeno orodje in ostale materiale, ki ne služijo več svojemu namenu. Odprite vsak predal, preverite vsako omarico … Poškodovano ali pomanjkljivo opremo ali orodja je treba označiti in odstraniti iz uporabe! Pogosta praksa je namreč ravno obratna, zato priporočamo, da si nastavite sistem za označevanje in odstranitev in poškodovanega ali pomanjkljivega orodja in opreme.
  1. Nato naredite popis vseh orodij, ki jih imate. Ko natančno veste, s katerim orodjem razpolagate, bo organiziranje preprosto.
  1. Začnite tako, da vse razporedite v nekaj različnih kategorij. Npr. vso ročno orodje položite na eno mesto, vsa električna orodja v drugo in vse, kar menite, da potrebujete le občasno, na svoj kup.
  1. Določite mesto kje naj se posamezno orodje nahaja in določite odgovorno osebo, ki bo “lastnik” določenega orodja, odgovorna za urejanje, čiščenje in vzdrževanje, glede na to, da vsi vzdrževalci ne potrebujejo vsega orodja.

 

PREVENTIVNO VZDRŽEVANJE

Preventivno vzdrževanje je sistematična skrb in zaščita orodij, opreme, strojev in vozil, da jih ohranimo v varnem, uporabnem stanju, preprečimo ali omejimo čas izpadov in izboljšamo produktivnost.

 

Vedno se moramo zavedati, da pri nalogah vzdrževanja mrgoli kup potencialnih nevarnosti, ko se lahko zgodijo hude poškodbe. Področju VARNOSTI moramo zato posvetiti veliko pozornosti.

 

Npr. zagotoviti moramo, da se iztrošeni deli zamenjajo, ko je to potrebno, da varovala ali druge varnostne naprave delujejo, da so poškodovane električni kabli popravljeni ali zamenjani …

 

Da bi bilo vzdrževanje čimbolj uspešno in bi preprečili potencialne poškodbe, mora biti proces vzrževanja:
• dobro organiziran in načrtovan,
• postopki vzdrževanja natančno specificirani,
• ključno osebje ustrezno usposobljeno.

 

Da bi preprečili poškodbe pri vzdrževalnih delih, moramo poskrbeti za jasno in vizualno označitev nevarnosti in potrebno varovalno opremo.

 

SESA SYSTEMS ima na voljo odlične rešitve, ki bodo rešile marsikatero zagato pri iskanju in urejanju opreme in orodja. Ne samo, da boste s tem prihranili čas, prihranili boste tudi veliko denarja, ker boste imeli večji pregled nad “izgubljenimi” orodji.

 

Tu je nekaj enostavnih rešitev:

  1. Perforiani paneli, ki jih privijačite na steno na katerih za vsako orodje določite posebno mesto. Če želite jasno označiti odlagalno mesto, lahko na magnetne liste obrišete orodje, ga izrežete in pritrdite na panel (shadowboard). Ti so lahko na samem stroju ali v prostoru za vzdrževanje.
  1. Za hitre menjave si lahko umislite “MAINTPOSTna kolesih, ki si ga lahko organizirate po vaših potrebah, s številnimi dodatki. Tako boste optimirali delovne pogoje in razpolagali z orodjem tam in takrat, ko ga potrebujete.
  1. Delovno mesto si lahko organizirate celovito, z robustno delovno površino in panelom za ureditev orodja ter spodnjo omarico za shranjevanje dražje opreme in nadomestnih delov.
  1. Moderna mesta za vzdrževalce, so poleg orodja, opremljena tudi z računalniki in programi, ki jim služijo za informacije, ki jih potrebujejo pri svojem delu.

 

Najboljše v svetovnem merilu, enostavno za uporabo in cenovno ugodno, je zagotovo digitalno orodje SAM, ki je namenjeno beleženju pomanjkljivosti na strojih ter vodenje posameznih aktivnosti.

 

UPORABNI TRIK

Za vizualno prepoznavnost  orodja po “lastnikih”, lahko na orodje prilepite barvne kode (za vsakega lastnike svojo bravo), ali pa na opremo in orodje prilepite barvno oznako, katero bo vsak lastnik enostavno prepoznal.

 

Na dražjo opremo lahko nalepite majhne čipe, s pomočjo katerih je možno izslediti, kje se orodje nahaja.