ČISTILNI VOZIČKI NETPOST ZA ČISTA IN UREJENA DELOVNA MESTA

KAKO IZBOLJŠATI ČIŠČENJE PROIZVODNIH OBRATOV?

KAKO IZBOLJŠATI ČIŠČENJE PROIZVODNIH OBRATOV?

Čiščenje tovarn, proizvodnih obratov in drugih industrijskih delovnih mest je morda eno najzahtevnejših del, ki se ga lahko lotimo kampanjsko npr. ob obisku pomembnega kupca, seveda ob tem tvegamo, da se nam dogajajo nezgode, napake, ali smo neučinkoviti … ali pa k temu pristopimo resno oz. strukturirano po metodi 5S in žanjemo ogromne prednosti, ki jih tak pristop prinaša.

 

Moramo priznati, da je lahko čiščenje pogosto umazano delo, ki ga nihče ne ljubi preveč. Celo čiščenje pisarn v industrijskem objektu je lahko zahtevno, ker se umazanija prenaša iz proizvodnih tal. Največji izzivi in ​​varnostna tveganja pri čiščenju pa ostajajo predvsem okoli strojev, še zlasti  na težko dostopnih mestih, čiščenje maziv, barv, steklenih vlaken in ostružkov kovin …

 

Zlato pravilo za zagotavljanje čistoče je, da najprej skušamo umazanijo odpraviti na viru. Če nam to ne uspe najbolje, moramo poskrbeti, da jo odstranjujemo dovolj hitro, preden nastopijo prej omenjene težave.

 

Ker se torej določena mesta hitro umažejo, jih moramo tudi hitro očistiti! Slediti moramo toku nastajanja umazanije in se temu primerno lotiti sprotnega čiščenja.

 

Za razliko od čiščenja prahu, ne moremo počakati do naslednjega dne, da bi očistili umazanijo, ki nastaja sproti. Potreba po čiščenju je takojšnja ali sprotna, prednosti učinkovitega čiščenja pa so dolgoročne.

Mnogi proizvodni obrati so v zagonu polnih 24 ur, zato ni časa za zaustavitev proizvodnje, ki bi bilo namenjeno čiščenju. Nekateri stroji in proizvodni procesi so tudi zelo zahtevni glede prisotnosti prahu in umazanije, zato je nujno, dobro organizirano in natančno čiščenje.

 

Kako biti bolj učinkovit pri čiščenju?

V skladu z rastjo povpraševanja tako po izobraževanju, kot pomoči pri uvajanju metode 5S v podjetjih povsod po Sloveniji in sosednji Hrvaški sklepamo, da se podjetja vse bolj zavedajo, kako pomembno je zagotavljanje čistoče na strukturiran način. Temu se v metodi 5S še zlasti posvetimo v tretji etapi, ko iščemo izboljšave, da bi preprečili umazanijo na viru in odkrivamo načine, da bi zagotovili čistočo na najbolj učinkovit način.

 

Ali ste kdaj razmišljali koliko časa porabite za iskanje čistilnih pripomočkov, npr., da pridobite metlo, smetišnico, sesalec, čistila in podobne pripomočke, ki so običajno odloženi na različnih mestih? Koliko časa potrebujete ali kako težko jih je prinesti na mesto, kjer je potrebno čiščenje?

 

Odlična rešitev za učinkovito čiščenje so vozički NETPOST proizvajalca SESA SYSTEMS, s katerimi lahko organiziramo čiščenje na najbolj optimalen način. Poglejmo si nekaj osnovnih prednosti, predvsem v primerjavi s senčnimi tablami, ki se običajno uporabljajo za urejanje čistilnih pripomočkov:

  • Vse kar rabimo lahko pripeljemo naenkrat neposredno na mesto kjer čistimo, zato ni nepotrebne hoje, izvedba čiščenja je boljša;
  • Na vozičke lahko namestimo navodila, standarde, kako naj bo čiščenje izvedeno, kontrolne sezname za beleženje izvedenega dela in pisanje ugotovitev;
  • Pripomočke za čiščenje lahko kombiniramo z orodjem za vzdrževalna dela, hitre menjave (TPM, SMED);
  • Standard ureditve pripomočkov lahko pogosteje izboljšamo (premeščamo, dopolnjujemo...).

 

Vozički iz aluminijastih profilov so lahko fiksni ali mobilni, številne dodatke si lahko prilagodite svojim potrebam, kadarkoli lahko postavite nov, boljši standard ureditve. Vsa orodja pripeljete na mesto čiščenja naenkrat in jih po uporabi vrnete zopet nazaj na označeno mesto. Ni nerodnega iskanja, prenašanja in nepotrebne hoje. Fleksibilne nastavitve vas rešujejo pred težavami, kako urediti čistilno točko, ko se nabor orodij spremeni, saj lahko vsem aktualnim potrebam zelo enostavno prilagodite nosilec, voziček ali mobilno omarico. Izziv, kako naj bo voziček urejen, lahko rešite s fotografiranjem standardne ureditve in namestitvijo fotografije, ki prikazuje referenčno stanje na samem vozičku. Tako bo vsakemu v hipu jasno ali kaj manjka, je kaj preveč, ali se standard upošteva.