ALI MISLITE, DA V GALENSKIH LABORATORIJIH NE UPORABLJAJO PRINCIPOV VITKE PROIZVODNJE?

V kolikor je vaš odgovor »da«, vas v nasprotno lahko prepriča Galenski Laboratorij Celjskih lekarn, v katerem si prizadevajo za nenehno izpopolnjevanje znanja in izboljšavo svojih procesov. Prav to je botrovalo temu, da smo meseca maja pri njih izvedli strokovno delavnico 5S.

 

Tipično je, da ob uvajanju novosti pogosto naletimo na odpor zaposlenih. Zato podjetje Demetra Lean Way izvaja strokovno izobraževanje, ki temelji na interaktivni igri in s tem na aktivnem vključevanju vseh udeležencev.

Izobraževanje z igro, Galenski Laboratorij Celjskih lekarn
Izobraževanje z igro, Galenski Laboratorij Celjskih lekarn

Tekom interaktivnega izobraževanja in pregleda nekaterih dobrih in slabih praks izvajanja tega procesa smo si z vsemi sodelavci Galenskega laboratorija razjasnili, kaj 5S pomeni v teoriji in kako se proces izvaja ustrezno v praksi.

 

Včasih se sprašujemo, kako se otroci tako hitro učijo in osvajajo nove veščine?

Seveda, otroci gledajo na svet skozi njihove igrive in radovedne oči. Ta princip učenja imamo radi tudi odrasli. Na tak način lažje sprejmemo novosti, ki se zdijo na prvi pogled neprijetne oziroma neugodne v smislu dodatnega dela in obveznosti v že tako natrpanih urnikih.

Ne reče se zastonj: »Kuj železo, dokler je vroče!«, zato smo se tekom usposabljanja odpravili naravnost v prostore Galenskega laboratorija, kjer smo v stilu igre »safari« izvajali lov na potencialne možnosti za izboljšave.

Da ugotovitve ne bi ostale v oblakih, smo le te zapisali in določili odgovorne osebe, ki bodo poskrbele za vpeljavo izboljšav v prakso.

Mitja in Bojan iz podjetja Demetra Lean Way, sva izpolnila svoje poslanstvo!

Že v istem dnevu sva videla, kako visoko angažirani udeleženci delavnice uporabljajo novo pridobljena znanja za izboljšave na svojem delovnem mestu. Ob pregledu dejanskih fizičnih mest, ki že v osnovi ustrezajo visokim standardom na področju galenske proizvodnje, so sami odkrili nove možnosti za izboljšave in implementacijo pridobljenega znanja.

Izobraževanje z igro, Galenski Laboratorij Celjskih lekarn
Izobraževanje z igro, Galenski Laboratorij Celjskih lekarn

Čeprav v Galenskem laboratoriju Celjskih lekarn osnovne principe metode 5S v praksi že uporabljajo, se je po njihovem mnenju na delavnici vsakdo lahko poglobil v teorijo pristopa 5S, spoznal nekatere dobre in slabe strani te metode za doseganje boljše urejenosti delovnega prostora ali dobil idejo za dodatno izboljšavo na delovnem mestu, pa tudi doma.

Galenskemu laboratoriju Celjskih lekarn se zahvaljujemo za povabilo, topel sprejem in aktivno sodelovanje ter brezhibno organizacijo in gostoljubje.