KAKO NA DITALIZACIJO METODE 5S VPLIVA ZRELOST ORGANIZACIJE?

KAKO NA DITALIZACIJO METODE 5S VPLIVA ZRELOST ORGANIZACIJE?

prispevek: 4/7

Kako poteka proces digitalizacije je odvisno od mnogih dejavnikov, predvsem od nivoja zrelosti in ciljev organizacije. Vsi, ki se po definiciji Philip-a B. Crosby-a nahajajo na 5 razvojni stopnji, imajo običajno manj ovir pri prehajanju na digitalna orodja PERFORMANCE STORYBOARD, vendar to ni pravilo.

Stopnje zrelosti poslovnih procesov

Stopnje zrelosti poslovnih procesov slika

Ali se bodo digitalna orodja tudi dejansko prijela v praksi, je odvisno predvsem od procesa implementacije, ki je »obvezen« za uvajanje vseh sprememb, ki jih želimo dejansko uresničiti. To je kompleksen proces, pri katerem ni vredno hiteti in ubirati bližnjic, saj se moramo kasneje, običajno zaradi slabše izvedenih ali preveč poenostavljenih stvari, vračati na izhodišče. Implementacija ima svoje zakonitosti in strukturo, toda navkljub temu nima univerzalnega recepta, zato mora biti prilagojena posameznemu primeru oz. situaciji. Pri strokovnem delu vedno obstajajo določene diagnostike, s katerimi ugotovimo razkorak med dejansko situacijo in pričakovanimi cilji. Na tej osnovi lahko izberemo najbolj optimalne načine implementacije, ki smo jih razvrstili v tri različne programe:

 

  • Osnovni / Basic / obsega naročnino na posamezno orodje in osnovno izobraževanje za uporabnike in administratorje, omejeno podporo, brez procesa implementacije.

 

  • Standardni / Standard / obsega naročnino na posamezno orodje, osnovno izobraževanje za uporabnike in administratorje ter program implementacije metode v 3-5 delavnicah.

 

  • Po meri / Custom / obsega naročnino na posamezno orodje osnovno izobraževanje za uporabnike in administratorje ter program implementacije metode po specifično izdelanem načrtu.

 

KATERE PROCESE METODE 5S LAHKO DIGITALIZIRAMO?

Na prvi pogled se zdi metoda 5S preprosta, vendar ni. Obsega mnogo področij in procesov, ki jih je treba obvladovati. S trenutnim naborom orodij PERFORMANCE STORYBOARD lahko digitaliziramo naslednje procese ali področja metode 5S:

Prikaz področij, ki jih lahko digitaliziramo z orodji PERFORMANCE STORYBOARD

Prikaz področij, ki jih lahko digitaliziramo z orodji PERFORMANCE STORYBOARD

se nadaljuje jutri ...