KORONA VIRUS AUDIT

KORONA VIRUS AUDIT

PREPREČITE OKUŽBO S KORONA VIRUSOM

 

Še nekaj mesecev nazaj smo z zaskrbljenostjo spremljali, kako se v Aziji ekstremno hitro širi bolezen, ki jo povzroča korona virus. Virus se je pojavil tudi v naši deželi in se vsak dan bolj širi, zato se omejevalni ukrepi vsak dan stopnjujejo. Odgovorni trdijo, da za skrajne ukrepe še ni čas, ker jih je daljši čas težko vzdrževati.

 

Strah in panika nam nič ne pomagata. Potrebno je racionalno postopanje. Najprej moramo biti pozorni na simptome. Bolezen se kaže s slabim počutjem, z utrujenostjo, nahodom, vročino, s kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Po poročanju iz Kitajske, lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80% okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 odstotkov zbolelih.

 

Pomembno je upoštevati, da v primeru suma na okužbo, ne hodite k osebnemu zdravniku, temveč se obrnete na klicne centre, ki vas bodo usmerjali glede nadaljnjih korakov.

 

V primeru, če pridete v stik z okuženo osebo, je potrebno ostati doma v samo-izolaciji!

 

V tem času si merite telesno temperaturo enkrat dnevno in vsak dan obveščajte pristojnega epidemiologa. Če se v tem času pri vas razvijejo simptomi bolezni, bo epidemiolog organiziral prevoz v bolnišnico. Ena okužena oseba lahko v povprečju prenese bolezen na 200 do 300 ljudi!

 

Kaj lahko sami naredimo preventivno proti virusu covid-19?

Preventivno lahko sami naredimo največ, če poskrbimo za dezinfekcijo in umivanje rok. Roke umivajmo pogosto in temeljito z milom in vodo najmanj 20 sekund. Če vode in mila ni, lahko uporabimo dezinfekcijska sredstva, ki imajo najmanj 60 odstotkov alkohola. Virus prihaja v telo skozi oči, nos in usta, zato se jih ne dotikamo z neumitimi rokami.

 

Potrebno se je izogibati tesnim stikom, nepotrebnim potem, javnim dogodkom.

 

Kaj lahko naredimo proti širjenju virusa v podjetjih?

Večina podjetij je izvedla preventivne ukrepe, kot so informiranje oz. osveščanje zaposlenih o novih postopkih vedenja, omejitev obiskov in potovanj na najnujnejše, že pred časom. Komunikacija in izvedeni ukrepi lahko bistveno prispevajo k pravilnemu vedenju ljudi v takih okoliščinah, vendar to zagotovo ni dovolj.

 

Potrebno je vzpostaviti nadzor! V tujini so se že uveljavili auditi ali kontrolni seznami s katerimi se skuša nadzorovati procese in elemente s katerimi preprečujemo korona virus. Ključno je, da se ti nadzori izvajajo dnevno in strukturirano, celo večkrat, da se že ob prvih ugotovljenih pomanjkljivostih in problemih ukrepa nemudoma.

 

Ta postopek si lahko bistveno olajšamo, če uporabimo digitalno orodje DAM, ki je namenjeno izvajanju različnih nadzorov. Prednost orodja je, da delamo bolj organizirano, je uporabniku prijazno in možno ga je hitro osvojit. To je univerzalno orodje - aplikacija, za bolj učinkovito izvajanje nadzora in vodenje ukrepov.

PRIMER IZVAJANJA AUDITA | PREVENTIVA PROTI KORONA VIRUSU
V smislu preventivnega ukrepanja proti korona virusu smo na osnovi dobre prakse iz tujine, oblikovali vprašalnik, ki je na voljo vsem:

 

  • Vsem obstoječim in novim uporabnikom orodja DAM.
  • Če še niste uporabnik orodja DAM, nas lahko kontaktirate, da vam uredimo enomesečno brezplačno uporabo orodja DAM, ki ga lahko namenite v preventivne namene glede korona virusa in tudi za ostale nadzore, kot so auditi npr. 5S in ostale presoje, revizije: (ISO, HACCP …).

 

Predlagamo vam sledeče korake:

Obstoječi uporabniki orodja DAM
  • Kontaktirajte nas, da vam posredujemo standardni vprašalnik
  • Po potrebi prilagodite, naložite in uporabite vprašalnik.

 

Novi uporabniki
  • Pripravite osnovne podatke o podjetju:
   • Seznam oseb, ki bodo orodje uporabili
   • Organizacijsko strukturo podjetja (ali samo del nje)

 

Plakat DIGITALNI AUDITI