Strukturirano reševanje problemov - problem solving.

STRUKTURIRANO REŠEVANJE PROBLEMOV

STRUKTURIRANO REŠEVANJE PROBLEMOV - PROBLEM SOLVING

Dejstvo je, da moramo vsi sprejemati odločitve. Pri tem ni pomembno ali nastopamo v vlogi študenta, starša, podjetnika, predsednika države in ali je problem velik ali majhen. Pomembno je, da se reševanja problema lotimo sproti in strukturirano.

Pri tem smo soočeni s cilji in izzivi za katere si prizadevamo, da bi jih dosegli, kot npr.

 • Ali znam dovolj, da jutri naredim izpit iz matematike?
 • Kako naj izboljšam področje kakovosti v podjetju?
 • Želim izgubiti nekaj kilogramov telesne teže!
 • Rad bi zmagal na državnem tekmovanju v igranju golfa.

 

Klasično obnašanje, da se rešujejo problemi na sestankih in podobno, počasi izumira. Predvsem zato, ker se s takim načinom postopanja, izbirajo slabše ali napačne odločitve, ki veliko stanejo.

 

Reševanje problemov postaja vse bolj izrazita karakteristika uspešnih ljudi, predvsem tistih, ki si želijo izboljšati sebe in svet v pozitivnem smislu. Namesto sprejemanja statusa quo, se reševalci problemov nenehno trudimo, da aktivno sooblikujemo svoje okolje. Probleme rešujemo na strukturiran način in jih tudi nadziramo!

 

Za tiste, ki strukturiranega reševanja problemov še ne razumete povsem in bi se o tem radi še kaj naučili, toplo priporočamo knjigo z naslovom »Problem Solving 101: A simple book for smart people«, avtor je g. Ken Watanabe iz Japonske. Ken je s svojim znanjem in izkušnjami, ki jih je pridobil kot elitni svetovalec pri McKinsey-u, prišel na idejo, da bi napisal knjigo s katero bi se lahko japonski otroci naučili osnov reševanja problemov.

Kljub temu, da je to v osnovi »knjiga za otroke«, je kmalu po izidu postala prava uspešnica. Niso jo brali samo otroci, temveč so jo začeli prebirati tudi odrasli bralci, od staršev in učiteljev, do direktorjev velikih korporacij, ki so hrepeneli za preprostim in uporabnim priročnikom za učenje tehnik reševanja problemov.

 

Reševanje problemov je proces, ki ga lahko razdelimo na pet korakov:

 1. definiranje problema,
 2. razumevanje trenutne situacije,
 3. ugotavljanje osnovnega vzroka problema,
 4. razvoj učinkovitega akcijskega načrta,
 5. spremljanje, dokler problem ni odpravljen, tudi z uvedbo potrebnih sprememb.

 

Na kakšen način lahko ugotovimo ali smo tudi sami reševalci problemov?

Opredelitev avtorja knjige je tako preprosta, da se s kančkom samokritičnosti lahko vsakdo prepozna kot reševalec ali ne-reševalec problemov. Opredelil jih je v sledečih likih ali osebnostih:

 1. Gospodična »Vzdih«, je osebnost, ki kroži okoli izhodišča problema, stalno vzdihuje, omahuje in se obotavlja ter nikoli ne pride do cilja.
 2. Gospod »Kritik« pozna točen odgovor, kako je treba problem rešiti in nenehno opozarja ostale, kaj delajo narobe. Sam ne naredi ničesar, zato tudi problem ostane nerešen.
 3. Gospodična »Sanja« vidi cilj, kot svetlo zvezdo. Sanja o velikih in čudovitih rešitvah problema, vendar jih nikoli ne poskuša uresničiti.
 4. Gospod »Go-Getter« je človek, ki nenehno ustvarja in nikoli ne odneha. Želi si hitrih akcij, namesto, da bi se lotil reševanja problema. Ob tem vedno obstaja nevarnost, da se ne premika v pravi smeri. V idealnem primeru bi se ustavil, ugotovil osnovni vzrok problema in določil učinkovit načrt reševanja. To je velika škoda, saj ima zagotovo več kot dovolj motivacije, da bi dosegel svoj cilj.

 

Pravi reševalci problemov dosegamo cilje na bolj učinkovit način, kot to uspeva naštetim likom. So kombinacija gospoda »Go-Getter-ja«, in nekoga, ki se odziva hitro, se poglobi v problem, ga razčleni, ugotovi osnovne vzroke, sprejme načrt in ga spremlja, da bi bil prepričan ali rešitve vodijo v pravo smer.

 

Novi pristopi pri reševanju problemov so usmerjeni v naslednje pridobitve:

 • večja sposobnost timskega dela,
 • zavezanost tima k strukturiranemu načinu reševanja problemov,
 • strukturiran in preizkušen proces reševanja problemov,
 • zagotovljen napredek (izboljšana kakovost, produktivnost, varnost, usmerjenost v KPI),
 • finančni prihranki.

O tem, da vam ne manjka problemov in izzivov, sploh ne dvomimo.

Ker opažamo, da ima reševanje problemov vse večji pomen tudi pri nas, smo za vas pripravili praktično delavnico, na kateri boste spoznali kaj je reševanje problemov, kakšne so tehnike in katere sposobnosti potrebuje vsak dober reševalec problemov. Predstavili vam bomo sodobne trende, znanja in izkušnje, ter vam podali nasvete, kako ustvariti okolje, da bo reševanje problemov postalo vaša vsakdanja praksa.