Pogled z daljnogledom reševanje problemov

VSI, VSAK DAN in POVSOD

VSI, VSAK DAN in POVSOD

Izguba, potrata ali odpad je nekaj, kar se dogaja vsem nam, vsak dan in povsod! Vprašanje pa je, koliko se zavedamo tega problema in ali ga rešujemo. Izjema so verjetno proizvodna podjetja, seveda ne vsa, ki temu področju že vrsto let posvečajo pozornost in se trudijo biti vse bolj vitka oziroma LEAN. Kako učinkovita so pri tem, je seveda drugo vprašanje.

 

Torej, našo širšo družbo čaka še mnogo izzivov in pri tem si je škoda zatiskati oči. Ko pogledamo malo čez planke in obiščemo katero izmed bolj razvitih organizacij, smo običajno presenečeni in odločeni, da moramo tudi v našem podjetju nekaj premakniti … Pravzaprav, v dobi interneta fizični obisk niti ni potreben, da bi ugotovili kje vse, poleg proizvodnje, se še upošteva LEAN pristop.

 

V spletni brskalnik lahko vtipkamo naslednje ključne besede v angleškem jeziku:

 

  • Lean service / v storitvah
  • Lean agriculture, farming / v kmetijstvu
  • Lean Government / v državni upravi
  • Lean public sector, service, administration / v javnem sektorju
  • Lean army / v vojski in vojni industriji
  • Lean home / v domačem, zasebnem okolju …

 

LEAN usmeritev lahko upoštevamo VSI, VSAK DAN in POVSOD. Govoriti, »mi smo specifični«, je preživeta floskula. Pretežen del metod, orodij in pristopov, ki veljajo na primer v avtomobilski industriji, delujejo tudi pri ostalih. V enem izmed preteklih blogov smo omenili primer bólnice Aso Iizuka, ki svoj poslovni model izboljšuje po vzoru sistema proizvodnje TOYOTE (TOYOTA PRODUCTION SYSTEM).

Lean management v bolnici Aso Iizuka

Izsek iz spletne strani bólnice Aso Iizuka https://aih-net.com/en/kaizen/

Ta vzoren primer se mi zdi vredno omeniti večkrat ravno zaradi odličnih rezultatov, ki jih dosegajo, kot je na primer skrajšanje čakanja v čakalnici iz povprečnih 80 minut na 30 minut, ki se še skrajšuje.

 

Da bi se seznanili, kako ti principi delujejo v domačem okolju, tako imenovani pristop »LEAN HOME«, si lahko preberete odlično knjigo švedske avtorice Eve Jarlsdotter, pod naslovom From Frustration to Flow.

 

Potrate so problem, ki jih je potrebno reševati. Glede tega obstaja vrsta metod in orodij, kot so 8D, QC Story, A3, DMAIC, Kaizen … tu so že tudi sodobnejša orodja v digitalni obliki, ki nam omogočajo, da smo pri tem še bolj učinkoviti.

 

Zakaj v digitalni obliki?

 

Zato, ker boste na ta način bistveno izboljšali vizualni nadzor, delo opravili hitreje in optimizirali delovne procese, ki jim doslej niste posvečali toliko pozornosti, ravno zaradi številnih ovir, ki jih predstavlja delo v papirni obliki.

 

Samo spomnimo se, koliko težav in stresnih situacij doživljamo vsakodnevno, zaradi iskanja pravih dokumentov, težko berljivih, ročno zapisanih zapisnikov in ostalih obrazcev, izpolnjenih v preteklosti, katere smo zaradi hitenja odložili v napačno mapo ali smo jih izpolnili samo delno. Da ne omenjamo težav pri sledljivosti dodeljenih in izvedenih aktivnosti, sprotnem reševanju problemov, kapitalizaciji izkušenj …

 

Da bi dobili predstavo, katera so ta orodja in kdaj se uporabljajo, si s klikom na  to povezavo, lahko preberete opis tistih, s katerimi se srečujemo v praksi.

 

Ta orodja naj bi uporabljali VSI, VSAK DAN in POVSOD, kot potrate, ki jih povzročamo VSI, VSAK DAN in POVSOD. Seveda ne dobesedno, temveč nenehno in čim bolj učinkovito.

 

Značilnost uspešnih podjetij je nenehna težnja po izboljšanju vseh delovnih procesov. Ob tem je nujno, da se vključujejo VSI, od operaterja do TOP menedžmenta. DIGITALIZACIJA, seveda poleg vodenja, znanja, razvoja, standardizacije …, bistveno pripomore k temu, da si podjetje ustvari konkurenčno prednost.

 

Si tudi v vašem podjetju želite, da bi vse potekalo gladko, brez večjih zapletov? Pridružite se nam na LEAN AKADEMIJI, kjer bomo skupaj spoznavali, kako oblikovati vrhunsko LEAN PODJETJE!