Most_zakaj LEAN ne deluje

Zakaj vlagati v vitko organizacijo, če ne deluje?

Zakaj vlagati v vitko organizacijo, če ne deluje?

 

Pogosto, ko nekomu novemu predstavim vitko organizacijo, dobim odgovor:

 

"Prosim, ne omenjajte besede vitko."

 

"Zakaj ne?"

 

"Dve leti smo na tem zelo trdo delali in nato zaradi pomanjkanja rezultatov odnehali," je pogost odgovor.

 

Pravzaprav je logično; če podjetje porabi veliko denarja za usposabljanje in uvajanje sprememb in na koncu ni skoraj nobenih rezultatov, se temu odpove.

 

Podobni primeri niso redki. Torej, kaj je potem narobe, da LEAN NE DELUJE?

 

Večina izvajalcev Lean ali vitke organizacije se pogosto preveč osredotoča na mehaniko, metode in orodja in premalo pozornosti posveča ljudem in celotnemu kontekstu.

 

Vodenje je eden ključnih elementov vitke organizacije. Čeprav imajo vodje običajno ambiciozne cilje, se ujamejo v past kampanjskega izboljševanja, kar pomeni, da to počnejo po principu gašenja požarov.

 

Če usmerjamo zaposlene v tradicionalnem slogu vodenja, nam poudarek na metodah, kot so: metoda 5S, Kaizen, TPM (Total Productive Maintenance) ali orodjih: panoji za vodenje ključnih kazalnikov uspešnosti, reševanje problemov z A3 ali 5 x zakaj, GEMBA WALK …, ne pomagajo prav veliko.

 

Bistvo vodenja vitke organizacije je osredotočenost v ljudi. Lean ali vitkost temelji na idejah ljudi. Ne gre za to, da zaposlenim govorimo, kako naj stvari naredijo bolje, ampak gre za to, da jim pomagamo pri razvoju boljših načinov dela. Aktivna podpora ljudem pomeni, da jim damo čas in znanje za razvoj rešitev, da jih vodimo aktivno in jim nudimo osebno podporo. Če se stvari ne obnesejo v prvo, je potrebno vztrajati, dokler ni vidnih premikov. Ko se to zgodi, je potrebno prepoznati dosežke in jih nagraditi.

 

Vključevanje zaposlenih je morda največji izziv večine vodij. Namesto, da bi sodelavce ustrezno organizirali in jih usmerjali k iskanju rešitev na strukturiran način, se aktivno vključijo v problem in brez tehtnega razmisleka, sami podajajo rešitve. Iz vidika osebne motivacije, je to na nek način tudi razumljivo, navsezadnje njihovo napredovanje pogosto temelji na tem, da imajo rešitve za mnoge vsakodnevne izzive.

 

Potreben je premik v miselnosti! Torej, da vodje vzpostavljajo procese, delavci pa odkrivajo rešitve. S pravimi procesi, npr. z delom v med-funkcijskih skupinah in vitko miselnostjo, lahko dosežemo bistveno več.

 

Vodja, ki sledi načelom vitkosti, ne išče krivcev ali izgovorov, temveč išče odgovore na sledeča vprašanja:

 

  • Kaj je resnični (osnovni) vzrok težave?
  • Kakšne so vaše ideje za rešitev in kako jih boste uresničili?
  • Kako bomo ugotovili, da je ta rešitev dobra?
  • Kaj potrebujete za izvedbo te rešitve?
  • Kaj vas ovira pri tem?

 

LEAN MANAGER - vzorni vodja vitkosti, vzpostavlja nove navade in norme, kar je ključno ne le za doseganje, temveč tudi za ohranjanje novih ravni uspešnosti. Člani ekipe so ogledalo vaših dejanj, zato pomislite, kakšen zgled ste in kako želite, da se drugi obnašajo.

 

Želite spoznati še ostale ključne elemente vitke organizacije?

Prijavite se na brezplačni webinar "ZAKAJ LEAN NE DELUJE", ki bo ta petek, 26.3.2021, ob 9. uri. Trajal bo predvidoma 45 min.